Makan

on Thursday, November 12, 2009

Hailah...ramai jugak detective dalam blog2 nie rupenye eh... Suke baling batu, sorok tangan. Tuduh2 pon ramai...hm...wutever.... Baeklah...kite bersame lagi dalam rancangan Resepi Permata Hatiku bluek bluek. Puan-puan....sudah lame saye menyepi. Ini kerana saya masih memberikan Adief jenis2 makanan yang same aje....paling koman pon, tukar2 ingredients nye aje. Saye akan letak resepi yang baru bile Adief dah amek finger foods. Skang nak pegang mmgla boleh, tapi kalo dah gigi kat bawah je yang panjang, atas baru titik2, nak kunyah canenye. Mungkin anak puan-puan pro, tapi xpela....saye tunggula dulu sampai saye yakin Adief boleh. Why? Yela...seperti kate rakan saya ini, baby nie subjective. Lain baby, lain carenye. Mungkin ade yang cepat merangkak, berjalan dan duduk. Mungkin ade yang terus hafal sifir 7 (tipu sungguh). Macam Adief, dia terus duduk, merangkak nye tidak. Yang dia tau berguling2 dan merangkak berundur. Orang suh mara ke hadapan, dia duk reverse aje. Macam saye, umur 9 bulan gini, saye dah mule berjalan sambil pegang satu furniture ke furniture yang lain. Lepas...gedebuk lah saye.

Setakat ini...Adief sudah makan:

Grains
Rice, pasta, wheat

Meats and proteins
Salmon, lemon sole, cod, kurau, tuna, ayam kampung, australian beef striploin, tofu

Dairy
Yoghurt, cheese

Vegetables
Broccoli, cherry tomatoes, celery, carrot, pak choi, zucchini, asparagus, green beans, potato, spinach

Fruits
Kiwi, Raisins, Prunes, Banana, Mango, Avocado, Dates

Favourite Adief yang italic. Biasenye saye akan masak menggunekan bahan2 yang italic itu. Portion Adief makan? Sehari satu periuk tuela dia habiskan. Air? Air suam. Lepas makan...saye akan bf Adief dan in between every meals tue pon saye bf Adief. Ok...sekian sahaje untuk kali ini. Anak saye ingin menyibuk kat daddy dia di bilik sebelah. Adief sangat suke 'join' daddy dia main keyboard. Main guitar dia x dptla nak join sbb dia nak pegang canenye ye tak? Walaupon ade ukulele, xpela...kang putus pulak tali tue. Tapi keyboard dia tekan sesuke hati dia jek. Kerol Laling tgh ajar dia main lagu birthday. Agaknye nak buat seperti iklan tue kot. Nanti dia telepon saye mase birthday saye and mainkan lagu birthday kot? Hahahahhah. Amiin....

8 comments:

senioritasara said...

aaa so cute...babe..rafiq baru mkn banana n pumpkin.bubur nasi sikit.nnti nak kena try mcm2 bagi dia variety sikit.mcm adief.cant wait to see u dear...muuuaaahhh

X | Y said...

kalo dia boleh, u try la. xdela dia boring mkn mende yg same n dia pon boleh bajar byk mende like different bau...taste...colour etc. Rafiq boleh crawl dah... Adief reverse :)). Duduk jela yang boleh. Hope we can meet. Jangan ade pape prob pulak nanti. Harap2 xde. Amiinnnn.

-ADIE-

beba said...

aik..kena merangkak dlu baru duduk ke? alif bule duduk..tp kita kena dudukkan dier la..heheh..dari duduk tu dier boleh la merayap2 sendri..

semua ceruk pon dier da sampai..skang ni baru start nk angkat2 bontot buat pondok..

alif pon ade gigi bwh jek..tp aku bg gak biskot2 ni..pandai je dier makan..tp kita kena tgk2 gak..jgn biar sorang2 plak..bhy kang..hehehe

eh..pasta ko masak camner? pastu blend gak ke per? alif makan bubur nasik jek..lauk jek tukar sket..kadang tak tukar pon..(kijam tol mak dier ni..huu)

X | Y said...

Beba: Biase budak merangkak dulu baru diri. Adief baru nak merangkak2 nie hahahha. Menjalar mmg boleh la. Tapi duduk tue dia leh duduk sendirik la, xyah tolong. Tapi skang dia mule bangun sendirik nak diri...sambil pegang crib dia. mmg dptla diri. Gigi atas dia dah panjang dah. Masalahnye dia nie...aku mmg xleh bg biscuit, sbb dia xnak mkn mende2 beli nie. aku kene buat sendirik biscuit agaknye, ntah bile la kan hahahahh.

beba said...

hahaha...demand en adief ni...alif makan biskut kering cap ping pong tu jek..suke plak dier..dier cam bapak dier...jenis tak memilih makanan..:D lega mak dier..hahaha..

tu la..budak2 ni ade pace dier sendri..len budak len..tak le nak compare2..ayah si alif ni dlu 8 bulan da berjalan..kate mak mentua aku..

X | Y said...

lupe lak nak jwb soklan ko beba :)). pasta tue aku blend gak. masak nye aku masak mcm masak pasta biase....cincang2 cherry tomato...cincang2 daging....taruk cheese sket.. tapi xdela aku masuk mcm2 sgt..... pastue blend lah. mmg x mcm pasta sejati yg kite org beso nie makan la hahahha.

beba said...

cheese ape ek ko gune? ko goreng ke daging ngan tomato tu? ke rebus gak? huu..

X | Y said...

aku gune cream cheese. Daging, tomato sume tu aku goreng pakai olive oil, taruk onion sket. Pastu masuk dlm pasta yg tgh rebus tp dah kembang tu, blend. air agak2la. Byk sgt, cair pulak. Sket sgt, kasar pulak.