Recipes

on Wednesday, August 12, 2009

Recipe campak-campak...Untuk peringatan: tiade sukatan yg betul2 untuk recipe2 ini...harap maklum...hahahhahha.

Mommy's campak2 rice porridge
1 tbsp - 1 1/2 tbsp rice
air....agak2la sendirik ye kalau nak buat bubur...kalo kurang...tambah...xpe kalo nasik sudah menjadi bubur, sbb mmg nak buat bubur pon.
carrot
ikan....saye guna salmon atau cod atau kurau
2 jenis sayur hijau....saye gune celery atau broccoli atau pak choi
peringatan: adalah tidak dinasihatkan untuk memberi bayi anda carrot atau tomato sahaje tanpa sayur hijau secare berlebihan kerana kulit bayi anda boleh menjadi kuning.
soft tofu
cara2nye....mule2 masukkanlah beras yg telah dibasuh ke dalam periuk...masakla sampai kembang...tarukla sketttt jek garam (paed Adief kate xpe)..ingat! bukan ikot tekak kite. sket saje ok!...dah kembang tue campaklah bahan2 lain...sampai masak...pastue sile lah blend.

Pot in Milk
hahahhah no no no....bukan milk in pot..tapi pot in milk.
diilhamkan drpd recipe mak kawan saye iaitu Raja. hahhaha. tq!
potato...sebijik sudah
warm milk....saye gune fresh milk...kalo nak gune breast milk pon boleh jugak.
carrot
2 sayur hijau
cara2nye...rebus sume2 tue dlm periuk....air toksahla banyak bebeno sbb kite xnak buang air tue sbb abehla ilang zat2nye nanti, kalo byk sgt air cair sgt lah pulak ye tak? kalo rajin, steam la sume2 tue....agak2 sudah empuk....masukkan susu....blend lah ye? potato tue kalo nak bake pon boleh jugak. Mak Raja dia bake....

Apple cinnamon/Banana Prune Rice Pudding
pade sesape yg dah familiar ngan rice pudding...rice pudding nie gune cooked rice. tapi saye x pernah bagi Adief makan bende yg dah overnight. nak masak nasik awal2 pagi kang kene marah pulak ngan mama :)). so saye ubah2la.
1 sudu kecik beras...
air....pandai2la...
warm milk
apple ke...cinnamon powder ke...banana ke....prune ke....tapi janganlah pulak taruk durian ye puan2?
cara2nye...mcm biase...masukkanla beras dlm periuk..air....masakla sampai kembang....mcm bubur gak....
pastue masukla kalo apple ngan cinnamon powder, kalo banana ngan prune.....pandai2la combine kan...kacau2 sket....
blend....pastue masukla susu.....sekian....

baiklah....begitu sahaje recipe campak2 saye setakat ini....selamat memasak! renung2kan!

-ADIE-

5 comments:

Nazzian Azhar said...

wahhh...mesti sedap ni..i nk try masak utk my baby bila dia dah start solid foods nanti..thanks adie for sharing the recipes! =)

Adie said...

sedap x sedap tue tataula....yg pastinye hanyir la...hahhahah...yela...nak taruk halia xleh..tumis2 ke ape pon xdak...xpela...janji dia telan n badan menjadi bulat dan sehat hahahha.

senioritasara said...

waaaaa thanks for sharing...nnti nk try..another 3 months hihihi

Twiggy said...

adie, di kala aku tengah berpuasa nih, meleleh air liur aku baca recipe baby food. HAHAHAHAHAHA

Adie said...

sarah: sile2. Pandai2lah ubah bg lagi best nanti. Haha. Recipes ni sentiase berubah kat different mak2 haha

Raja: aihhh. Agaknye kalo aku taruk recipe nestum pon ko terliur. Haha.