Notes from a mommy to be p.10

on Tuesday, January 20, 2009

My final pregnancy check up with Dr. Maziah went like aik dah nak habis dah????? Betul ke nie???? Rase mcm baruuuu jek kejut Kerol Laling and showed him the 2 lines on the pregnancy test kit.

Dr. Maziah: ape khabar, Adiyanti?

Me: hm….hhehehehe….mcm tue la…

Dr. Maziah: hahhahah…xpe….sket sgt2 je lagi….lepas tue insya Allah u can hold your baby dah…. Hm…. U ok ke nie? U tension ye…?

Me: erk? Xlah….nape?

Dr. Maziah: berat u.....same jek.... hopefully baby punye berat naikla.... ok come....kite scan…

(scanning)

Dr. Maziah: hm….ur womb nie so small eh… dia xleh nak besar mane sgt nie….maybe x sampai 3 pon nie..... nie pon dia dah cramped sgt2......ok...amniotic fluid dah kurang....tue normal.... tali pusat dia nie very long....... sgt2 panjang…mmg byk amek space... no wonder la dia xleh nak besar sgt.....kalau kite buat normal mcm previous punye plan pon…I rase kene induce nie….weight dia skang...2.6kg.... ade 1 week plus je lagi nie....so ade potential la x sampai 3....but that’s not an issue....heartbeat dia ok.... dia pon still kat normal line lagi... so u xyah risau la.....he's a bit low now... belom engaged lagi...tapi i rase lagi bape hari je nie.....

Me: kalau dia engaged...maknenye mmg dia nak kuar dah ke?

Dr. Maziah: x semestinye...u xyah risau la.... it can happen 2-4 weeks earlier.....

Me: doctor.....nanti Caesar nie....jahit biase ke?....

Dr. Maziah: why? U ade preference ke?

Me: xdela.... nak yg paling kuat la....sbb i muntah2 teruk sgt nie...i takot terbukak ke ape kang...

Dr. Maziah: insya Allah xde..... kite jahit dlm n luar..mmg kuat.. yg luar tue about 1 week dah elok....dah bercantum dah.... tapi yg dlm tue dia akan reput sendirik la after 2 months..... lepas Caesar tue nanti…kite mmg akan bg ubat muntah2…. Normal pon kite akan bg…. Mmg standard la….ok….nie last appointment la.. u nie nanti kite buat pukul 8.30 a.m. tau? kul 8 camtue derang bawak la u....

Me: aik…I thought ade agik satu… next week….ooooo ok 8.30....

Dr. Maziah: sepatutnye mmg ade…. Tapi xpela….u rehat jekla….kite jumpe kat ward jekla nanti…. Agikpon bp sume ok….urine sume ok….so xde ape2 nak risau la…. Tapi kalau sakit ke….bleeding ke….u dtg terus ok? husband sampai bile?

Me: 31st nie….

Dr. Maziah: u nak bilik ke?

Me: kalau boleh single la….standard ke deluxe ke….asalkan single…

Dr. Maziah: kite boleh arrange kan.... tapi x confirm dpt la.....ok?

Me: ok…..


-ADIE-

5 comments:

kaksue said...

adie.... 10days to go...!

beba said...

huu..da xlama lagi da tu..hehe..mesti da xsabarkan? :p at least ko da xpayah pikir past 2Feb..aku kena pikir sampai 10Feb ni..hehe..bebile jek..skang ni baby boy aku pon da 2.7kg..

Adie said...

kak sue: thanksss...doakan adie n baby eh?????

beba: tuela..... mmg x sabar pon.... berdebar2 pon ye gak...bukan berdebar nak operate....tapi berdebar nak bygkan canela pagi tue nanti.... silap2 xleh tido mlm sebelom tue. hahahhaha. cam duk bygkan canela nanti derang nak bius... pastue belah...pastue dengar ade sore baby nanges....awwwwwwwwwwwww sonoknye. mintak2 smooth jek amiin.....jgn aku yg nanges happy sudah. hahahahhah. ilangla kemachoan. hahahhahah.

Iffah said...

all the best adie!

psl mei tai tu, rsnye biar tggu babay besar sket kot, cam dia dah bleh duduk ke..

awal2 better guna pouch or sling hehe..aku pun xterror sgt ler psl benda ni..ape kata ko gi site babywearing n tnya diorg..kang xpsl2 aku ajar ajaran sesat plak hehe..

Adie said...

thanks iffah..

nanti aku check2 agik la.... tangan nie gatal jekla kan sume mende pon nak....hahahhahah....